Puzzeltocht-loop Overveen

Na Spaarndam en Heemstede is er nu een route uitgezet in Overveen: De Kopjes- en topjesroute
Ik ben alleen vergeten om ergens een doosje met boekje te verstoppen (doosje heb ik wel klaarliggen).

De juiste antwoorden sturen naar nico@swanink.nl,
en wie weet wordt er ooit (eind oktober 2021 ?) een winnaar bekend gemaakt.

Hier staat de route op Afstandmeten.nl.
Hier staat het GPX-bestand.
Hier staat de printversie.

Toeristische hardlooproute door of langs: Elswout, Brouwerskolkje met kopje van Overveen, Middenduin, Duinlust, Kraantje Lek, Koningshof, Enschedépark met kopje van Aerdenhout, Haemstedebos, Duinvliet. Je ziet heel wat van de omgeving. Maar let wel op boomwortels op sommige paden, vooral de paden die naar beneden lopen. En als je niet van honden houdt kan je bij beter bij 8,5 km niet rechtsaf gaan, maar linksaf de Zijweg nemen en aan het einde weer links, terug naar af. (Enschedépark, Haemstedebos en Duinvliet zijn gewilde hondenuitlaadplekken.)

Start vanaf de parkeerplaats van landgoed Elswout.
Neem het voetpad links van de Elswoutslaan, richting Haarlem. Fietspad kan ook, maar is drukker. Let wel op het voetpad is aan het eind nogal stuikelgevoelig.

Aan het einde van de laan, oversteken en linksaf. (volg Knooppunt 19)

1. Honderd meter verder staat rechts een beeld. Wat stelt het voor?

Volg het voetpad langs het water.

2. Hoe laat trekt een pad?

Voetpad loopt omhoog tot aan restaurant Brouwerskolkje. Ga daar rechtsaf en meteen na het chalet linksaf door het hekje, verder omhoog. Blijf de hoogste paadjes volgen. Zo loop je ongeveer evenwijdig met de Brouwerskolkweg.
Aan het einde van het pad ga je steil omlaag. Op het fietspad linksaf richting spoorbrug. Steek over en blijf links van het spoor lopen.
Na 300 meter ben je weer (bijna) boven. Rechts staat een uitzichtpunt.

3. Noem een van de wijsheden die in het uitkijkpunt staan geschreven.

Vervolg het wandelpad en blijf rechts aanhouden. Na weer ruim 300 meter ben je bij het Kopje van Overveen .
Als je in het midden gaat staan en iets zegt/roept hoor je een soort echo, je hoort jezelf een stuk harder.

4. Wat heb jij gezegd?

Vijf meter voorbij het Kopje is er rechts een bospaadje.
Volg die totdat je weer op de Brouwerskolkweg bent. Ga daar rechtsaf op het voetpad naar beneden. Bij de kruising rechtsaf richting knooppunt 36.
Voorbij het bruggetje rechtsaf Middenduin in.
Langs het bruggetje, links aanhouden, langs de ijskelder en omhoog. Bovenaan ga je rechtsaf en even later weer. Je volgt de blauwe route.

5. Op dit pad staan 3 bankjes. Hoe zijn ze genummerd?

Bij het 4e bankje (einde pad) ga je linksaf omhoog. Volg nu de rode route totdat je de ijskelder bijna weer ziet.
(Pas op dat je niet struikelt als je weer naar beneden gaat!!!). Ga daar rechtsaf en volg een klein bospaadje, totdat je op de oprijlaan van Duinlust komt. Linksaf naar het hek (die is soms dicht, maar niet op slot). Door het hek rechtsaf richting Kraantje Lek.
Bij Kraantje Lek rechtsaf naar het Visscherspad richting Zandvoort.

6. Honderd meter voorbij het fietsershek staat een infobord Zuid-Kennemerland. Welk gebouw staat er op het linker paneel.

Linksaf de Blinkert op, over het duin terug naar Kraantje Lek. Rechtsaf langs de speeltuin.
Na ruim een kilometer rechtsaf richting Bentveld(seweg).
Voorbij de tennisbaan linksaf oversteken, het Mr. H. Enschedépark in, het eerste stuk over het graspad. 1e Paadje links ingaan, langs het hek blijven lopen en hup weer omhoog totdat je bij het Kopje van Aerdenhout 8 bent aangekomen. Iets kleiner dan die van Overveen.

7. Hoeveel treden telt de trap?

Loop weer naar beneden en ga onderaan de trap naar rechts, volg het bospaadje totdat je beneden bent. Daar linksaf (Haemstedepad). Na ruim 100 meter rechtsaf bospaadje en 50 meter verder links. Loop door het Haemstedebos, er zijn verschillende kronkelende paadjes, zie maar. Als je maar evenwijdig aan het fietspad blijft lopen (dus fietpad links van je en huizen rechts). Na 500 meter kom je weer uit op het fietspad en loop je door tot de kruising.
Meteen rechtsaf, het bospaadje langs de weg. Volg die in oosterlijke richting. Bij Y-splitsing rechts aanhouden. Na 600 meter kom je uit op de Bovenweg. Bekend van de Halve van Haarlem. Rechtsaf. Enkele meters voor het kruispunt oversteken en linksaf het bos in (Duinvliet).
Negeer de eerste afslag rechts.
Bij kruising met fietspad oversteken, langs GEB paaltje.

8. Kijk bij dat paaltje even naar achteren om de volgende vraag te beantwoorden. Waarvan kan je hier in het voorjaar van genieten? (inderdaad erg mooi)

Volg het Braamstruikse Buitenpad. Blijf langs de bosrand lopen tot bijna het hondenspeelveld.
Linksaf, door de poort. Rechtdoor totdat je weer terug bij af bent.