Bruine Berenloop

Een echt alternatief voor de (IJs)berenloop van Terschelling is niet haalbaar. Maar we moeten toch wad in november. Veel KennemerRunners hebben meerdere keren de boot genomen om op Terschelling te gaan hardlopen (soort van virus toch?). Om een beetje dat Berenloop-gevoel te beleven zijn er vergelijkbare routes (12 km en 21 km) gemaakt in onze eigen omgeving. Met start en finish onder de ‘Brandaris’ van Zandvoort.
De routes gaan ook een stuk door de Waterleidingduinen, dus koop vooraf je toegangskaartje: awd.waternet.nl/bezoek/toegangskaarten

Klik hier voor een goede voorbereiding.

Net als op Terschelling begint de route bij de Torenstraat met zicht op de in dit geval watertoren. We verlaten het dorp langs de duinrand. En even verderop een stukje door de duinen (Dellewal?). Koeien en paarden komen we vervolgens niet tegen, maar de kans dat we herten zien is wel erg groot. Minstens zo zo leuk. Na de buurtschappen Bentveld en Ardenhout gaat de route door bosrijker gebied. En daarna de duinen – glooiend als die bij Oosterend.
Natuurlijk zitten ook hier enige kilometers strand op de route – als het meezit met flinke wind tegen. En het fietspad tussen Langervelderslag en Zandvoort is een mooi alternatief voor de Longway.
Aan het einde hiervan komt de ‘Brandaris’ weer in zicht. En zoals het hoort, ga je daar niet rechtstreeks op af, maar loop je er met een lusje omheen.
Dat lusje gaat door de Vuurboetstraat! Om ons eraan te herinneren dat hier ooit ook een soort Brandaris heeft gestaan. Misschien wel op de plek van de watertoren.
De soep en de drankjes moet je er zelf bijbedenken, maar de voldoening ’s avond thuis op de bank zal er niet minder om zijn.

En dan gaan we volgend jaar toch gewoon “Terug naar Terschelling”.

Let op: bij 1750 meter begint er een hek. Daar kan je rechts van gaan lopen, dan kom je niet ver. Als je links van het hek gaat lopen richting woningen kom je een stuk verder.

Route 12 km
Route 21 km