Bevrijdingsvuur 2024

2024, Verslagen

Voor de tweede keer deden we op 5 mei mee met de Nationale Bevrijdingsvuurestafette. Hierbij wordt vanuit Wageningen door 107 loopgroepen het vuur naar de verschillende bevrijdingsfestiviteiten gebracht.

00:15 uur. Na wel wat lang in de kou en regen te hebben gestaan gaan we van start. Larise neemt de fakkel van de burgemeester in ontvangst en spoedig was het show-gedeelte voorbij. Voor de rest van de nacht zijn we op onszelf aangewezen.
00:30 uur. Na 2 km gelopen te hebben komen we bij de auto’s aan. De vlam van de fakkel word overzet naar een lantaarntje – dat is wat veiliger en langer houdbaar dan de fakkel. Team 1 loopt verder om de eerste kwart (34 km) voor hun rekening te nemen. Zij duiken het donker in om ombeurten, in groepjes van twee, 2 km te lopen met de vlam.
01:15 uur Team 2 rijdt door naar het eerste wisselpunt aan de rand van Maarn. En doet een poging in de auto’s wat te slapen.
03:03 uur. Team 1 komt goed op schema aan en team 2 neemt het vuur over. Het regent nog steeds en het is donker. Voor je het weet val je van de fiets of lig je in een sloot… Maar de lol is er niet minder om. Heel langzaam zien we het licht worden, gaan de vogels fluiten en komen heel kleine zonnestraaltjes door de wolken.
06:00 uur. De teams en échte muggen ontmoeten elkaar weer in Oud-Loosdrecht. Het vuur brandt nog lekker in het lantaarntje. We zijn halverwege, de zon komt door en we hebben er zin in. Want ons (team 2) is een heerlijk ontbijt in het vooruitzicht gesteld.
06:20 uur. Terwijl team 2 heerlijk warm binnen zit bij Hotel Leonardo te Vinkenveen (hartelijk dank John!), moest team 1 (met John) gewoon dóórlopen om op schema te blijven.
08:40 uur. En dat lukt vrij goed. Bij Amstelhoek (Uithoorn) neemt team 2 de vlam over, althans wat er van over was (niet verder vertellen hoor). Team 1 is klaar en rijdt rustig door naar Heemstede om team 2 op te wachten.
11:10 uur. De organisatie van Bevrijdingspop belt om te zeggen dat we moeten opschieten. Ja, mooie boel, de afstand van Wageningen naar Haarlem is nog steeds 137 km en de starttijden liggen ieder jaar vast. Nu moeten we bijna 2 uur eerder dan de vorige keer aankomen in Haarlem. Maar goed, enkele langzame lopers gaven hun etappe aan wat snellere lopers (Walter en Arviq), overbodige omweggetjes werden uit de route geschrapt, er werd een flinke eindsprint ingezet door Herald en de zussen Larise en Nathalie en de lantaarn word vooruitgestuurd om weer vlam te vatten.
12:00 uur. Alle lopers en supporters verzamelen op de Heemsteedse Dreef om gezamenlijk de laatste kilometers af te leggen.
12:10 uur. Aankomst op festivalterrein.
12:12 uur. Aankomst op festivalterrein. Het was weer showtime en de eerste keer stond het er niet goed op.
12:30 uur. De vlam is weer van de lantaarn naar een speciale (veilige) fakkel gesprongen. Lisanne doet een interview op Haarlem 105 en Rob krijgt instructies, want hij mag de tent niet in de fik steken en toch de fakkel brandend houden.
12:55 uur. De vlam wordt, begeleidt door de KennemerRunners, op het podium gebracht. Samen met commissaris van de Koning en ‘verschilmaker’ Roland steekt Rob de vlam van het festival aan.
14:00 uur. Ik ben weer thuis en zak langzaam weg.
23:00 uur. Anderen gingen weer terug naar het festival en hadden nog een mooie avond.

– Nico