Limburg Loopjes (1e editie)

2022, Verslagen

Zondag 30 oktober waren we een dagje in Limburg.

Reisleider JanJaap nam zijn taak serieus en was al een kwartier (!) voor vertrek aanwezig op station Heemstede. De dag kon niet meer stuk. Met z’n vijven (William, JanJaap, Suzanne en Walter) vertrokken we richting Haarlem en daar voegden nog 7 KR’s (Maarten, Clare, Hanna, Annego, Patrick, Jasja, en Simon) zich bij ons en ging het richting Sittard. Daar stond een enthousiaste Fred ons al op te wachten. De bagage kon in zijn busje, samen met 4 deelnemers. De rest ging wandelend naar het Vlaaienpaleis. En wat een aankomst… de Haarlemse vlag hing uit, een display met welkomstgroet voor KR’s en vlaai, veel vlaai.
Betty, Harm en Hans S waren op eigen gelegenheid gekomen, en zo was er een flinke groep van 16 KR’s om van de vlaai te genieten.

Fred had diverse routes met verschillende afstanden uitgezet (zie ook onze routepagina). Iedereen begon aan de 15 km. Na een paar kilometers werden er door de 21 km lopers verschillende varianten van de uitgezette route gevolgd. De omgeving van Sittard kleurde groen van de her en der lopende Haarlemmers.

Na eerst een kilometer langs een kabbelend beekje gelopen te hebben, kwamen we via Het Schootsveld in het centrum van deze stad (jawel, sinds 1243). We liepen langs kloosters, kerken, pleinen en historische panden en een mooi rondje over de stadswallen. Na het centrum was het tijd voor de Kollenberg-klim: een klimmetje van zo’n 40 meter langs 7 kapelletjes (het voetvallen lieten we achterwege).

Bovengekomen verlieten we het bos en zagen we het glooiende Limburgse landschap voor ons. Kijk, dat is pas leuk hardlopen. In het zonnetje met pakweg 24 °C was het prima hardlopen. Het ontlokte Maarten de opmerking “Leuk, dit moeten we in de herfst nog eens gaan doen”.

Vervolgens kwamen we door het dorpje Windraak, waar je soms geneeskrachtig water kan tappen, maar zeker een fles lokale wijn kan winnen – hierover later meer.

Na de druivenranken kwamen we langs, onder, tegen en over de Scheiberg. Leuke bergpaadjes en mooie vergezichten.

Terug richting Sittard was er bij 10 km nog een verzorgingspost ingericht. Het verhaal gaat dat dat onder politiebegeleiding gedaan is. Jawel, de organisatie ging door het vuur voor ons.

Via een van de oudste wijken van Sittard (mooie panden) en het Stadspark met de watermolen ging de route verder en terug naar het Vlaaienpaleis. De vlaaien hadden plaatsgemaakt voor broodjes, salades, drankjes en meer lekkers. Met dank aan Lydia (vrouw van) en Sascha (dochter van), geweldig wat jullie klaargezet hadden!

Helaas, het was geen wedstrijd. Hoewel, wie wist wanneer leeuw Astor de St. Michielskerk een bezoekje bracht (1938), kon een prachtige fles wijn winnen. Maarten kwam het dichts in de buurt.
De reservevraag was wanneer Sittard stadsrechten kreeg (1243). Daar zat ik zelf erg dicht bij, maar ja daar koop je niets mee.

“What goes up must come down”. Ja, leuk als je door Limburg loopt, maar minder als je met de trein terug naar Haarlem moet. Het was wel even een lange zit. Aangekomen konden we ons nog net naar het naast het station gelegen Vooges verplaatsen voor het afsluitende diner.

Kortom: het was een mooie dag. Dank aan Fred, zijn team en sponsor VVV-Sittard. Er zijn zeker nog wel meer mooie routes te lopen in Limburg (Drielandenroute – pagina 68 van het VVV-boekje ?).
Er komt vast nog wel een volgende editie van deze Limburg Loopjes.

– Nico

Limburg-Sittard KR 10 km loop: https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=3301525
Foto’s staan hier

Limburg-Sittard KR 15 km loop: https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=3332664
Foto’s staan hier

Limburg-Sittard KR 21 km loop: https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=3301714
Foto’s staan hier